Logo ♿ Observatorul Social

Articol din categoria Legislatie

Legislatia privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor va fi imbunatatita

Publicat: / Actualizat: /
Legislatia privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor va fi imbunatatita
'Afiș articol "Legislatia privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor va fi imbunatatita"
Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice supune dezbaterii publice proiectul de hotărâre a Guvernului pentru modificarea ș...
Publicat: / Actualizat:
1.555 vizionări
1
Cod de incorporare:
Previzualizare:
Configurare:

Conținut restrâns
Buton interacțiune
Afișează fundalul
E-mail:
Previzualizare mesaj:
Articole trimis de pe ♿ Observatorul Social: “Legislatia privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor va fi imbunatatita” — Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice supune dezbaterii publice proiectul de hotărâre a Guvernului pentru modificarea ș...

trimite

Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice supune dezbaterii publice proiectul de hotărâre a Guvernului pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgențăa Guvernului nr 11/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr 2/2011.

Documentul asigură, în principal, aplicarea unitară la nivelul întregii țări a legislației în domeniu, prin punerea în acord a normelor metodologice cu prevederile Legii nr 6/2016, actul normativ care a modificat, anul acesta, în aprilie, programul de acordare a concediului și indemnizația pentru creșterea copiilor.

Astfel, eliminarea opțiunilor de concediu și a nivelurilor maxime ale indemnizației, modul de stabilire a celor 12 luni de eligibilitate din ultimii 2 ani înainte de nașterea copilului, dar și modalitatea de stabilire a veniturilor care se iau în calcul în raport cu perioada de eligibilitate sunt doar câteva dintre măsurile propuse prin noul proiect normativ.

De asemenea, se prevede prelungirea, din oficiu, a perioadei de acordare a stimulentului de inserție pentru persoanele care, la data intrării în vigoare a Legii nr 6/2016, se aflau în plată, prelungirea sau reluarea concediului pentru creșterea copilului și a indemnizației în cazul celor care au optat, în baza reglementărilor anterioare, pentru concediul de până la 1 an, dar și reluarea, tot din oficiu, a plății drepturilor în cazul în care au fost suspendate ca urmare a neachitării impozitelor și taxelor locale, inclusiv pe perioada de suspendare.

Proiectul mai stabilește că persoanele care au născut anterior intrării în vigoare a Legii nr 6/2016 și care nu au îndeplinit condițiile de eligibilitate prevăzute de OUG nr 11/2010, dar îndeplinesc condițiile mai favorabile referitoare la cele 12 luni de eligibilitate din ultimii 2 ani înainte de nașterea copilului, pot beneficia de drepturile conferite de lege, de la data depunerii cererii.

În plus, la solicitarea indemnizației de creștere a copilului va fi suficientă depunerea în copie a documentelor justificative și confruntarea acestora cu originalul, fără a mai fi nevoie de legalizarea lor. Mai mult, în cazul copiilor născuți în străinătate, certificatul/extrasul de naștere va fi solicitat în traducere autorizată, nu și legalizat, ca până acum.

Facem precizarea că noul proiect de act normativ nu implică niciun efort bugetar suplimentar.

Proiectul de hotărâre a Guvernului pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr 11/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr 2/2011, poate fi găsit aici: mmuncii.ro - j33 mmuncii.ro - j33

Informații suplimentare:

Indemnizaţia pentru creşterea copilului prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr 11/20101 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, cu modificările și completările ulterioare, este o măsură de sprijin pentru familia cu unul sau mai mulţi copii și se acordă pe perioada în care părintele își suspendă activitatea profesională.

În plus, în vederea facilitării tranziţiei de la viaţa de familie la cea profesională, părinții pot realiza, în această perioadă, venituri din salarii și asimilate salariilor, din activități independente, din agricultură, silvicultură şi piscicultură supuse impozitului pe venit, conform prevederilor Legii nr 27/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, în limita a 3.000 lei/an calendaristic.

Programul de acordare a concediului și indemnizația pentru creșterea copiilor au fost modificate, anul acesta, prin Legea nr 6/2016 pentru modificarea și completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr 11/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.

Numele tau: Adresa de e-mail:
Legislatia privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor va fi imbunatatita
Articol - Legislatia privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor va fi imbunatatita
Ministerul Muncii Familiei Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice supune dezbaterii publice proiectul de hotărâre a Guvernului pentru modificarea ș
Ziar, televiziune online si radio pentru persoanele cu dizabilitati din Romania

observatorul  .RO 

Ziar, televiziune si radio online dedicat persoanelor cu dizabilitati din Romania
Pentru inscrieri în portal și relații cu clienții vă rugăm să ne contactați la:
telefon: | e-mail:office@observatorul.ro

DESPRE

...

ASISTENȚĂ

...

LEGAL

...